06 december 2010

Träningsvärk

Tränar man hårt är träningsvärk oundviklig. NO PAIN, NO GAIN!

Träningsvärk är fördröjd muskelvärk man får utav träning, det är smärtan du (oftast) börjar känna dagen efter träning. Det kan vara allt från ömhet till allvarliga och rörelsehindrande smärtor i de använda muskelgrupperna.

Här följer några tips om hur man kan försöka förebygga träningsvärk till en viss del, observera att du aldrig slipper den helt!

Uppvärmning: Lederna smörjs, blodcirkulationen ökar och syretransporten till musklerna förbättras. Det gör i sin tur att risken för skador minskar och träningsvärk förebyggs.

Nedvarvning:  När du är klar efter ett tungt pass i t.ex. bänkpress så kan du minska på träningsvärken genom att ta en lättare vikt som du orkar lyfta ca. 15-20 ggr så att blodet börjar cirkulera och slaggprodukter i musklerna sköljs bort.

Nedkylning: Många elitidrottare inom kamsport, amerikansk fotboll och bodybuilding kör med isbad/kalldusch för att förebygga träningsvärk. Kallduschen ska stänga ihop blodkärlen och sen efter när du värmer dig igen kommer de öppna sig extra mycket för att kompensera värmeförlusten för att få tillbaka den, och då sköljs slaggprodukter och mjölksyra ut ur systemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar