22 februari 2011

Råa ägg ... NEJ!

 Råa ägg
Nej, nej, NEJ!

De flesta har hört att det är bra att dricka råa ägg, vi har nog bl.a. "Rocky" filmerna att tacka för detta.. Säkert har du också hört att någon som tränar säga att de dricker råa ägg för att bli "stor och stark".. Råa ägg medför en risk att bli smittad av salmonella, gissa hur stor och stark du blir när du spyr, har lös mage och är svag som en kyckling i 1 månads tid? Precis, med den farten går nog resultaten bara en väg, fel väg.

En annan viktig sak att veta är att vid upphettning denatureras proteinerna och paptidkedjorna. Med andra ord bryts de bindningar som håller ihop proteinkedjorna och de blir mindre därför även lättare att upptas för kroppen. Det är på grund av detta som det råder en skillnad mellan att äta råa eller kokta ägg. Om du dricker ett rått ägg så tar inte kroppen upp all protein. http://jn.nutrition.org/content/128/10/1716/T1.expansion

För övrigt är ägg en mycket bra, men dyr proteinkälla! =)

Näringsinnehåll för ägg:
1 helt ägg innehåller 77kcal varav 7g är protein och 6g är fett.
Ett äggs totala fettprocent är 58%.

Äggvitan innehåller 16kcal varav 4g är protein och 0g fett.
Vitans totala fettprocent = 0%!

Äggulan innehåller 61kcal varav 3g är protein och 6g är fett.
Gulans totala fettprocent är 89%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar