05 november 2011

Drop Set

Drop Set

Drop set är en träningsteknik du kan använda för att belasta muskeln mer en vad du gör under ett normalt träningspass. Mycket bra om du har kommit till en platå i din styrketräning och vill förbättra ditt max eller vill öka i muskelmassa! Var dock försiktig så du inte använder denna teknik för mycket, eftersom den är mycket påfrestande åt musklerna, leder samt CNS(Centrala Nervsystemet).

Notera att när du använder dig av drop set är det rekommenderat att du inte använder dig av det varje set igenom hela träningspasset, det räcker om du använder drop set de 2-3 sista serierna av önskad övning.

OBS!
Om du gör detta i squat/bänkpress se till att ni har någon som hjälper  dig när du inte orkar längre! Du vill inte skada dig!


För att enkelt förklara så du förstår så gör jag ett exempel.

Du tar en övning t.ex. bänkpress, lägger på 80kg och kör så många repetitioner du orkar, sen när du inte orkar mer så slänger du snabbt av 20-40% av vikten och kör omedelbart utan paus så många reps du orkar igen.
Därav namnet det "Drop Set".

Här underlättar det massor att ha en träningspartner med sig som kastar av viktplattorna så du inte måste göra det själv och därmed inte hinner vila mellan "droppen".


Samma teknik kan också kallas "Tripple-Drop", de går i princip ut på samma sak fast du går ner 3 steg istället för bara 2. Alltså du tar max antal reps på 80, sen så många du orkar på 60 och sen ytterligare ett drop med så många du orkar på 40. Simpelt, men tungt.



"Drop Set" går också under följande benämningar:

"Multi-poundage system", enligt Arnold's Encyclopedia of Modern Bodybuilding så var det Henry Atkins som 1947 "uppfann" drop set tekniken och valde att kalla den "Multi-poundage system" sedan dess har den fått en hel del nya namn.

"Breakdowns"
"Descending sets"
"Down the rack" eller "Running the rack"(när man kör med hantlar)
Up the stack(när man flyttar pinnen uppåt i viktmagasinen=mindre vikt)
"Strip sets"/"Stripping technique"(För man drar viktskivor av stången)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar