31 december 2010

Ämnesomsättning, nyckeln till en snyggare kropp

Att gå ner i vikt tycks ha blivit ett kamp för många människor, vissa förlorar kampen och vissa har lyckats vinna över den. Oavsett om vi vinner eller förlorar är det bra och lära sig hur man ökar sin ämnesomsättning med sex enkla förändringar i vardagen. Om du kan påskynda din ämnesomsättning kommer kroppen att förbruka mer kalorier och du kommer förhoppningsvis att få ett normal BMI värde. Det finns inga hemligheter med dessa sex steg. De är enkla att utföra om du är motiverad att gå ner i vikt och ta tillbaka kontrollen över din kropp. Med ämnesomsättningen (metabolismen) menas kroppens totala energiförbrukning. Ämnesomsättning påverkas av mängden fett och muskler som vi bär på oss, hur aktiva vi är, kön och åldern.

1. Sover du tillräckligt? Det finns två anledningar till att sova ordentligt, den första är att många studier har visat att människor som får 8 timmar eller mer sömn per natt har en högre ämnesomsättning än de som får mindre sömn. Det andra skälet är att en person som har fått tillräckligt med sömn har en inverkan på det dagliga energi nivåer. Om du inte får tillräckligt med sömn kommer du antagligen att äta mer under dagen för att försöka kompensera bristen på energi.

2. Rör på dig: Vår stilla sittande livsstil är en av de största problemen som kroppen har för metabolismen. Leta efter sätt att införliva mer aktivitet och rörelse, ta en promenad på lunchen, använda trapporna i stället för hissen och inte parkera på den plats som ligger närmast den byggnad där du arbetar. Tänk på att alla rörelse räknas och kommer att bränna kalorier. Ett tips kan vara att börja med att styrketräna eftersom i styrketräning bygger man muskler och det innebär att, ju mer muskler vi har, desto högre är vår ämnesomsättning.

3. Protein: Att äta tillräckligt med protein stabiliserar insulin nivån, som har en stor inverkan på hur din ämnesomsättning blir.

4. Bra kost: Det hälsosamma maten ökar på metabolismen. Din kropp behöver näringsrik kost med fibrer. Anledningen till detta är enkel, kroppen måste lägga mer energi till att utvinna alla näringsämnen från dessa livsmedel som det behöver för att fungera bra.

5. Ät Oftare: Detta betyder inte att äta allt onyttigt som sötsaker, under hela dagen. Om du äter 5 eller 6 måltider inklusive mellanmål under dagen kommer du du att ha mer energi och håller dig borta från sötsaker. Hoppar över måltider är ett stort misstag eftersom det faktiskt kan orsaka att din ämnesomsättning bromsas.

6. Undvik alkoholen: Alkoholen bromsar ner ämnesomsättningen, på grund av att din kropp måste bryta ner alkoholen innan den bryter ner kalorierna i maten.

1 kommentar:

  1. Under 60 kilo for life. Tack, ämnesomsättning!
    Good read.

    SvaraRadera