10 januari 2011

Ge dig din drömkropp!

Det är sant att din ämnesomsättning saktar ner med åldern, men låt inte det stoppa dig! Det börjar vid ca 25 års ålder, den genomsnittliga personens ämnesomsättning sjunker mellan 5% och 10% per decennium. Vilket innebär att den typiska människan förlorar mellan 20% och 40% av deras metaboliska effekt över loppet av sin vuxna livstid.

De goda nyheterna!
En kraftigt avtagit ämnesomsättning är inte oundviklig. Människor blir mycket mindre fysiskt aktiva under loppet av deras liv. I själva verket visar forskningen att människor som bevarar sin fysiska aktivitet under hela sin livstid kan förvänta sig att bara se en 0,3% metabolisk nedgång per decennium. Detta är en enorm skillnad, berättar Berardi WebMD. Det innebär bara 1% till 2% fallhöjd över en människas livstid. Så vill du ha kvar/få en platt mage resten av livet bör du vara aktiv.


Ska göra en kort lista på saker du kan göra för att slippa att din ämnesomsättning går i botten och hur du samtidigt blir smalare och förhoppningsvis får lämna bort lite fett resten av livet. Det finns inga genvägar, det är upp till dig om du är villig att ta dig i kragen och ta hand om din kropp.

  • Bygg lite muskler - Träna så du får 2,5-5kg extra muskelmassa på kroppen så kommer du redan ha högre fettförbränning under din vilotid p.g.a. att kroppen måste hålla musklerna i form och det kräver energi.
  • Sov ordentligt - Brist på sömn kan minska antalet kalorier din kropp förbränner i viloläge. Andelen kalorier din kropp förbränner under vila står för cirka 60% till 75% av din totala dagliga kaloriförbränning, vilket gör bristande sömn till en allvarlig vägspärr till viktminskning.
  • Ät oftare - Fortsätt äta som du gjort men försök att sprida ut måltiderna i flera små måltider under dagen så kommer din ämnesomsättning gå upp ytterligare, men var försiktig så du inte ökar det totala energiintaget per dag annars riskerar du att gå upp i vikt. Du måste lära dig äta kontrollerade portioner mat för att lyckas. Genom att äta ofta, säger du åt din kropp att du inte kommer att svälta, att maten alltid kommer att finnas tillgänglig. Hoppar du över frukost, bara äter en smörgås till lunch, och äter en liten middag så "skrämmer" du kroppen till att lagra fett, ifall att din nästa måltid aldrig skulle komma. Forskning har visat att folk som äter mindre portioner men oftare (inom 2-3h mellan måltiderna) har lägre fettprocent och högre ämnesomsättning.
  • Tänk på vad du slänger i dig - Du kan inte slafsa i dig Mc Donalds varje dag, morgon, middag och kväll! Ät grönsaker, de är låga i kalorier men hög i näringsämnen och ger mycket energi. JA! DU SKA ÄTA KANINMATEN! Det är faktiskt gott bara man lär sig äta det... En portion grönsaker och en hälsosam källa till protein som t.ex. ägg, kyckling, fisk, kött eller nötter. Intag av fiberrik mat såsom grönsaker är ett av de bästa sätten att öka din ämnesomsättning. En mångsidig kost gör dig gott.
  • Ät fisk - EPA och DHA, omega-3 fettsyror som finns i fiskleverolja, kan dramatiskt öka din ämnesomsättning med cirka 400 kalorier per dag enligt en rapport av forskare på University of Western Ontario. Fiskolja ökar nivåerna av fettförbrännande enzymer och minskar nivåerna av fett-lagrings enzymer i kroppen. För att få bästa möjliga resultat bör du inta ca 300 mg EPA och DHA totalt dagligen. 
  • Tiden som soffpotatis är över - Upp och hoppa, aktivera dig 30 minuter per dag. Gå ut på promenad, joggingrunda, spring, hoppa hopprep, allt är bra bara du får upp din puls och inte lämnar sittandes i soffan. Om du inte alltid känner dig motiverad kan du alltid lyssna på musik i din MP3/mobil eller annan alternativ enhet du äger medan du är ute och rör på dig. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar