04 januari 2011

Grönt te

Ska snabbt dra upp lite fördelar med grönt te.

Grönt te är en huvudkälla av "EGCG"(epigallokateingallat). EGCG sätter fart på  metabolismen, blodtillförseln och nervsystemet och gör att din kropp bränner mer kalorier. I ett flertal studier har EGCG det visats ha antiinflammatorisk verkan, detta på grund av att det är en stark naturlig antioxidant. Omfattande japanska studier har också visat att EGCG sänker det dåliga kolesterolet(LDL) och ökar det goda kolesterolet(HDL).

Grönt te motverkar också karies, dålig andedräkt samt ökar tillväxten av goda tarmbakterier. Sist men inte minst har man minskat på tillväxt av cancertumörer och spridning av cancer. National Cancer Institute säger: "Katekinerna rensar oxidanterna innan skador i cellen uppstår, minskar förekomst och storlek av kemiskt inducerade tumörer, och hämnar tillväxt av tumörceller."

Man blir också pigg av te för det innehåller koffein också, koffein blockerar receptorerna för adenosin i hjärnan, och adenosin är en signalsubstans som gör oss trötta. Koffein har också förmågan att höja dopaminet i hjärnan vilket ger ett ökat välmående och en av orsakerna till att vi lätt blir beroende(snarare orsakar abstinensbesvär), dock har te mycket lägre koffeinhalter en t.ex. kaffe.



2 kommentarer: