05 januari 2011

Kaffe

Fördelar med kaffe, den näst vanligaste drycken i världen.

Kaffe innehåller som vi alla vet, koffein. Koffein är ett psykosimulant läkemedel, vilket är en grupp av läkemedel som verkar psykiskt och fysiskt stimulerande på människor och djur. Psykostimulantia verkar vanligen uppiggande och ger energi till personen som intar dem. Exempel på andra psykostimulanta medel är koffein, efedrin, amfetamin och metylfenidat. Termen "psykostimulantia" kan även innefatta narkotika, såsom olagligt amfetamin, fast dessa omfattas inte av ATC-koden (Anatomic Therapeutic Chemical classification system).

När det gäller träningen har koffein dessutom visat sig öka frisättningen av fett från fettcellerna, något som i sin tur ökar tillgången på energi för musklerna och både uthålligheten och fettförbränningen förbättras. Faktum är att leverns energiförbrukning också ökar av koffeinet och man kan därmed säga att det höjer "förbränningen". Kaffe skyddar mot bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar, karies, skyddar levern, minskar risken för typ 2 diabetes med mera.

Precis som te så förebygger också kaffe ett antal sjukdomar men tänker inte skriva ner allt av det här. När det kommer till frågan "Vad är bättre? Kaffe eller te?" så får ni själva bestämma, båda är bra i måttliga mängder. Själv föredrar jag faktiskt te framför kaffe, det är godare och koffein som koffein.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar