19 januari 2011

Glykemiskt index

Glykemiskt index, förkortas enkelt "GI".

Kolhydratrika livsmedel med högt GI-värde kallas i samband med GI-baserade dieter ofta för "snabba kolhydrater", medan de med lågt GI-värde kallas för "långsamma kolhydrater". T.ex. makaroner, ris och bröd finns alla i både "ljusa" och "mörka" varianter. Ta mörka och ljusa makaroner som exempel, de flesta vet inte att det är någon skillnad på dem. Många som funderar vad den egentliga skillnaden är läser bara innehållsförteckningen och konstaterar att de både är nästintill identiska, samma mängd kolhydrater, fett och protein, och tror därför det inte är någon skillnad fast skillnaden egentligen är stor på GI-skalan.

Snabba kolhydrater, de med högt GI-värde, är de kolhydrater som relativt snabbt bryts ner vid matsmältningen (t.ex. ljust bröd och pasta). De långsamma kolhydraterna, de med lågt GI-värde, är de som tar längre tid att bryta ner för kroppen(t.ex. grönsaker).

GI-metoden är ett val av kost som förordar långsamma kolhydrater på bekostnad av födoämnen som innehåller enklare sockerarter. Detta medför en jämnare blodsockerkurva och långsammare utsöndring av insulin, vilket anses vara hälsosamt. Dessutom kan känna oss mätta längre.

Positiva effekter av livsmedel med lågt GI är bland annat:
  • Sänkning av blodfettsvärdena
  • Minskad kariesbenägenhet och därmed bättre tandhälsa. 
  • Längre mättnadsgrad
  • Förlängd fysisk uthållighet
  • Viktminskning, i kombination med bra mat i övrigt samt mer motion.
  • Jämnare blodsockerkurva 

Grönsaker och frukt har generellt sett lågt GI och kan därför komplettera en måltid med högt GI.
Protein och fett försenar också magssäckstömingen och ger därmed lägre GI.

Tabellen visar hur blodsockerkurvan påverkas av långsamma livsmedel (låg GI-värde) och snabba livsmedel (hög GI-värde). Som ni ser ger långsamma livsmedel en mycket jämnare blodsockerkurva och du kommer att ha mera ork längre tid en med snabba livsmedel =P

1 kommentar:

  1. Hej hej!

    Jag heter Ellen Sandqvist och pluggar kostvetenskap på umeå universitet. Jag har sökt efter en bra bild på blodsockerkurvor för snabba resp. långsamma kolhydrater och din är den bästa jag hittat =) Därför undrar jag om det är ok att jag lånar den till en uppsats jag håller på att skriva?
    Du får gärna svara mig på mailen: ellensandvist@hotmail.com

    Tack på förhand!
    Mvh//Ellen

    SvaraRadera